Medové dortíčky

Tahle delikatesa nesmí u nás chybět při žádné slavností příležitosti. Nejen na Vánoce.

Kdysi hodně dávno jsem ji ochutnala u kolegyně (jméno už si bohužel nepamatuju) a doslova mě chuť ohromila. Kdybych se nestyděla, všechno, co bylo na talíři (i jinde…), bych snědla.

Myslela jsem, si, že dortíčky budou pracné – ne! Neznám lepší těsto na vyvalování a následné vykrajování. Všechno jde jako po másle.

Doporučuji rovnou udělat dvě dávky. Je to velmi žravá věcička…

Recepis

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 vejce

Na krém

  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 80 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 150 g másla
  • 1 až 2 polévková lžíce silné kávy – nejlepší pro chuť je ta „lógrová“ , ale bez něj!

Uvařte pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Já vařím v hrnci s dvojitým dnem (mlékovar) a vše rovnou nasypu do mléka. Intenzivně  metličkou rozšlehám. Následně míchám tak dlouho, dokud  není pudink uvařený – je hodně hustý.

Odstavte a ihned do horkého pudinku vešlehejte ručním elektrickým šlehačem kousky másla a přilejte lžíci kávy. Je potřeba to udělat hned, aby máslo teplem změklo a rovnoměrně bylo rozptýleno v krému.

Hotový krém přikryjte smršťovací fólií – aby se nevytvořil škraloup. Nechte zcela vychladnout. Před použitím ho ještě jednou vyšlehejte, lépe se pak nanáší.

Finální postup

Nejprve rozpusťte při mírné teplotě máslo, cukr a med = tekutá směs. Poté do vlahé směsi metličkou zašlehejte vejce. Na vál nasypejte mouku s jedlou sodou, vlijte tekutou směs  a zpracujte v těsto. Nemusí vůbec odpočívat!

Nyní vyválejte z těsta na lehce pomoučeném vále plát o síle 3 až 5 mm – velmi dobře se s ním pracuje. Vykrájejte menší kolečka, průměr cca 40 mm (nabydou – ať nemáte po upečení kola od traktoru), která postupně vkládejte na plech vyložený pečícím papírem – umístěte je dál od sebe.

Pečte při 225 °C horní a dolní ohřev cca 4 minuty. Ne na horkovzduch – pálí se. Sledujte, neodcházejte, zlátnou rychle. Vyskočí a vypadají jako piškoty. Pokud přeci jen z nějakých důvodů na horkovzduch, tak snižte teplotu o 10 stupňů.

Ještě teplá kolečka sejměte z plechu. Nechte vychladnout. Na jeden dortíček si připravte dvě kolečka. Jedno potřete krémem a přiklopte druhou polovinu. Já si nejprve kolečka „páruju“ nasucho a pak teprve nanáším krém.

Do středu naneste lžičkou slušně velký „bobek“ krému, druhým dílem přikryjte. Lehce zmáčkněte – krém se tlakem samovolně rozetře blíže ke krajům.

Všechny dortíčky již slepené krémem. Jsou krásně vysoké.


Slepujte rovné plochy. Vršky hotových dortíčků ozdobte podle vlastní fantazie. Já „cákám“ čokoládové linky.
Po zaschnutí čokolády můžete vložit i  do papírových košíčků. Slepené jsou měkké za 24. Hotové skladujte v lednici nebo v chladu do 10°C.

Poznámka: těsto se nemusí nechat odležet, ihned po zadělání můžete jít na věc – výborně se vyvaluje i bez rozležení v chladu. Když ale zrovna nemáte čas, dejte do lednice v igelitovém pytlíku, aby neosychalo. 24 hodin tam vydrží určitě.

Vaše Lida ❤️

5 odpovědí na “Medové dortíčky”

  1. To mi nedělej, už mám 15 druhů cukroví, řekla jsem, že stačí! A ty kromě vánočních chlebů vytáhneš recept na něco, co vůbec neznám…no nic, odcházím najít další flašku medu. Krásné vánoce! Jitka

  2. Vazkoušela jsem na krém pudink z hořké čokoláday a dortícky pocákala bílou čokoládou. Ještě vyzkouším vanilkový a pocákám tmavou čokoládou,jsou moc dobré.

Napsat komentář