Vánoční chléb

U nás je na prvním místě chleba – ničeho jiného nesníme víc. Ke snídani skoro vždy, často jako příloha. Tento  jsem vymyslela pro adventní čas – prostá dobrá chuť v době očekávání.

Pokusila jsem se do něho vpravit žitný rozkvas (je ho v těstě poměrně dost! ) – a světe div se, chleba je velmi jemný.

Bála jsem se té chuti a zdali bude vláčný – je! V chuti žito ale cítíte – třetina váhy mouky ho je rozkvašená. Já tyto nasládlé chleby miluju; chuť zajímavá, chutnají mi. Je stejný jako pšeničný – nožem nenakrájíte. Tedy mým ne. Myslím, že to je i zásluhou másla v těstě.

Jsou v něm rozinky. A protože si nedovedu představit Vánoce bez vůně a chutě skořice, ta taky. Můžete přidat i špetičku tlučeného hřebíčku a nebo prostě koření vynechat. Skvělá kombinace všeho – chuti, vláčnosti a jemnosti

Druhá možnost – se pšeničným kváskem a hladkou moukou 00. Bude chutnat jako jemná lehčí variace na vánočku nebo toustový chléb. Někomu totiž žitný kvásek v kombinaci se sušeným sladkým ovocem vadí, „nesedí“. Třeba zrovna mému muži.

Výborný se sýrem tipu Niva nebo naopak namazat máslem a „dosladit“ džemem. Velmi jemný nadýchaný chléb.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 20-30g žitného kvásku
  • 110 g vody
  • 110 g žitné mouky – žitné chlebové napůl s celozrnnou

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8hodin bude rozkvas v pokojové teplotě hotový.

Druhá varianta – použijte na rozkvas pšeničnou mouku – třeba jen hladkou se lžičkou celozrnné, eventuálně špaldové.

Na těsto

  • všechen rozkvas
  • 250 g mouky – 200 g pšeničné hladké 00 a 50 g pšeničné chlebové
  • 70 – 75 g vody
  • 40 g medu
  • 45 g másla
  • 90 g rozinek – namočit, stačí i 2 hodiny, pak nechat na sítku vykapat; do čistě pšeničné varianty namáčím do rumu jako do vánočky
  • 1/2 lžičky skořice, popřípadě na špičku nože mletého hřebíčku
  • 6 g soli
  • ošatka na 3/4 kg chléb

Finální postup

Do mísy robota vložte kvásek, vodu, med, skořici, sůl, máslo a mouku se solí. Důkladně hněťte asi 10 minut. Nyní přendejte do připravené nádoby vytřené olejem, přikryjte víkem a nechte odpočívat v teple kuchyně 1 hodinu. Můžete 1-2x přeložit. Těsto musí zvětšit objem o 80%, čas je vždy orientační. 

A teď je čas na zapracování rozinek do těsta.

Utvořte na vále obdélník a rozinky rovnoměrně rozdělte po jeho ploše a několika překlady „zabalte“. Pozor – rozinky mají tendenci vypadávat. Jemně stočte požadovaný tvar a vložte do dobře vysypané ošatky rýžovou moukou (na 750 g). Tou pohlaďte i bochníček a posypejte vršek těsta – hladkou 00. Uložte do plastového boxu a nechte kynout další 1 1/2 – 3 hodiny. Velmi záleží na okolní teplotě. 

Nyní vložte do malé remosky, omeťte rýžovou mouku a potřete rozšlehaným vejcem.

Nařízněte do kříže a posypejte opraženými hrubě mletými ořechy – já koupila již hotové v Lidlu. Jsou k této kombinaci moc dobré!

Varianta II – se pšeničným kváskem a plátky mandlí.

Upečte v malé studené remosce 45 minut nebo v troubě. Po 20 minutách  pečení přikryjte dvojitým kolečkem vystřiženým z alobalu.

Upečený chléb nechte řádně vystydnout na mřížce – aby chleba větral i ze spodu.

Foto se žitným kváskem.

Se pšeničným kváskem. Je světlejší a chuťově lehce připomíná méně sladkou i netučnou vánočku.

Užívám adventní čas hlavně pro zklidnění vlastního srdce a čekám na každoroční zázrak – příchod Spasitele.

Vaše Lida ❤

Napsat komentář