Lněný chléb plný zdraví

Myslím, že všechno je neustále v pohybu, i ta má touha péci chleba.

Touha samozřejmě neutuchá a trvá, ale nabývá různých změn. Začala jsem uvažovat nad chleby ještě s další významnější přidanou hodnotou – k měnícím se potřebám své tělesné schránky i názoru na stravování. Například strašák cholesterol…

Už dávno se vracím k prostým a nekomplikovaným jídlům mého dětství a využívám to, co mi na zahradě vyroste nebo je blízké klimatu, kde žiji.Nemusí člověk kupovat jen olivový olej a ryby (já je nemám ani moc ráda), aby se stravoval dobře a zdravě – stejnou funkci splní i obyčejné lněné semínko. Obsahuje rovněž úžasné a prospěšné našemu tělu mastné kyseliny omega 3. Není omega jako omega, ale ty „trojky“ jsou pro naše tělo skvělé lázně.

Kupovala jsem si ještě nedávno drahý lněný olej a stále myslela na semínko – kam a jak ho všude vpravit. Nad chlebem se lnem jsem rovněž přemýšlela a recepis konečně uzrál do závěrečné podoby menšího bochníčku.

Především je potřeba len rozemlít nebo nadrtit, jinak proklouzne tělem bez užitku – musí se narušit dosti pevná slupka, nestačí namočit. Já jsem chtěla něco jako mouku. Velmi mě překvapilo, že i tak poměrně objemově větší množství lnu (len je lehký a když se rozemele, je ho hromádka) nezpůsobí betonovou katastrofu – střída je jako pápěří a chuť naprosto skvělá. Zde v chlebu to je 20% rozemletého lnu z přidané mouky do těsta.

Myslím, že jsem si „vynalezla“ konečně svůj vysněný dobrý a velmi zdravý chleba.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 10-20 g žitného kvásku
  • 80 g vody
  • 80 g mouky žitné (chlebové napůl s celozrnnou)

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), přikryjte a asi za 8 hodin bude rozkvas při pokojové teplotě hotový.

Takto postupujete za normálních okolností.

Někdy se stane, že nebudete mít čas rozkvas na vrcholu zpracovat. Co s tím?

Dokrmte vrchovatou lžící mouky a trochou vody. Do 2 hodin bude kvásek znovu rozkvašený, vystoupá ještě výš.

Na těsto

  • celý rozkvas – 170 g
  • 280 g mouky – 150 g pšeničné mouky chlebové nebo celozrnné a 130 g obyčejné hladké 00
  • 70 g lněného semínka, které namelte ve mlýnku na kávu na velmi hrubou mouku, můžete dát i mix zlatého a tmavého lnu
  • 220 g vody s kefírem – poměr zvolte dle vás
  • 7 g soli
  • 30 g medu (1 lžíci)
  • možno přidat i malou lžičku kmínu

Finální postup

Rozkvas prošlehejte metličkou v míse robota s tekutinou a medem. Malou část tekutiny si nechte stranou na doladění těsta. Přisypte mouku včetně pomletého lnu, promíchejte jen aby nezbyla žádná suchá místa a nechte ½ h proběhnout autolýzu, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.

Poté přisypejte sůl s kmínem, eventuálně dolaďte zbytkem tekutiny. Robot nechte mísit asi 6-7 minut, ne déle. Předem si nachystejte nádobu s víkem, kterou vytřete olejem a v ní nechte kynout těsto 2-2,5 hodiny s překlady po 30 až 40 minutách. Čas je vždy orientační, musí zvětšit objem o 80-90%.

Po této době vyklopte těsto na pomoučený vál a stočte požadovaný tar do ošatky (velikost 750 g) vytřené bramborovým škrobem (provádím prsty ruky a škrobem roztírám na stěny). Rovněž bochník „pohlaďte“ škrobem. Vrch těsta v ošatce poprašte jemně chlebovou pšeničnou moukou a uložte do plastového boxu. Zde nechte kynout asi 2 hodiny v teple, opět do řádného nakynutí.

Pečte v malé studené remosce 45 minut. Návod zde.
Nebo v troubě, zde.

Přepočet na kilový chléb do velké remosky či trouby

  • 240g žitného rozkvasu
  • 390 g mouky – 210 g chlebové pšeničné a 180 g hladké 00
  • 100 g lněného semínka
  • 310 g vody s kefírem
  • 10 g soli
  • 1,5 lžíce medu
  • ošatka na kilo těsta

Chleba je neuvěřitelně vláčný, pružný – strukturou jako u letnicového kynutí. Kdo toužíte zařadit do jídelníčku zdraví prospěšnou věc jako jsou omega 3 mastné kyseliny, vřele doporučuji. Chleba povýšíte na ozdravnou kůru nejen pro své cévy a srdce, ale i nervový systém, imunitu a oči.

Přeji dobrou chuť!
Vaše Lida ❤

46 odpovědí na “Lněný chléb plný zdraví”

  1. Lidu chleba vypadá naprosto fantasticky, takže přidávám do řady těch, které určitě vyzkouším. Zaujalo mě to dvoustupňové vedení kvásku, když mám mateřský v lednici (neodebírám z těsta) tak bych ho měla přikrmit, nechat vykvasit a pak ještě jednou a pak ho dát teprve do ledničky? Teď peču někdy 2x někdy 3x týdně, ale přesto se mi zdá, že je Soběslav kapánek pomalejší, i když chleby umí hezké.
    Díky za radu
    PS: stránky jsou parádní.

      1. ospravedlňujem sa za otázku kváskujúceho nováčika: „z toho čerstvě rozkvašeného“ myslíte odložiť do lednice po prvom alebo druhom dokrmení? Díky, Zuzana

      1. Moc děkuji, že jste mě přivedla k pečení v remosce, v těch vedrech se mi moc do chleba nechtělo, ať si, už tak vyhřátou, kuchyni nevyhřívám ještě víc, remoska je parádní kompromis! 🙂

  2. Dobrý den milá paní Liduško, velice vám děkuji za tento skvělý blog s opravdu podrobnými návody, které jsou pro začátečníka neocenitelné. Měla bych dotaz k tomuto chlebíku a prosím o trpělivos, pokud jste již na stejný dotaz odpovídala. Chtěla bych se zeptat, jak velkou ošatku používáte u této velikosti chleba – průměr 19 nebo 21 cm? A pak ještě k remosce, kterou si chystám koupit (malou). Nové remosky mají teflonovou místu – prosím péct v ní bez pečícího papíru a ev. vymazávát ji olejem nebo péct „nasucho“? Předem vám velice děkuji za odpověť a trpělivost. Štambachová

    1. Dobrý den, Alice. 😊
      Ošatku průměr 19 používám do malé remosky.
      Do teflonové remosky papír nedávám, prostě nic, pečte nasucho – pak je chleba světlý zespodu.
      Podrobně jsem popsala v rubrice Rady – Pečení kvasového chleba v remosce. 😊

  3. Paní Liduško, děkuji mockrát za odpověď, už jsem si našla na vašem blogu i o pečení v remosce. S dovolením k ní ještě poslední dotaz. Nevím, zda koupit „bez okénka“ nebo se sklem. Je mezi nimi při pečení chleba nějaký rozdíl? Ve vaší skupině na FB někdo psal, že je lepší bez skla, že se více chleba nahoře propeče. Je to pravdua? Vy ale máte chlebíky výstavní. Děkuji předem ještě za tuto odpověď, Krásný večer. Alice

      1. Já se omlouvám, špatně jsem položila otázku (mateřská už se začíná projevovat 😀 ) – jde mi o to, že nemůžu mléčné výrobky, tak jestli by to šlo například jenom s vodou nebo s nějakým rostlinným mlékem? Moc děkuji

  4. Dobrý deň. Chlebík je úžasný….ale nemá také oká ako váš. Ako to docieliť? Kvaskujem cca 7 mesiacov so svojim kvaskom.

    1. Dobrý den, Lucie.
      Proč nemá Váš chleba taková oka můžete mít sto důvodů – nedobrý kvásek, druh mouky, stará mouka, málo teplá tekutina, moc teplá …, špatné nakynutí, překládání, peční, teplota. Zkrátka celý proces má svá úskalí. Ráda bych Vám pomohla, ale pokud nevidím, jak co děláte, nepomohu. To bych věštila. Ale oka nejsou rozhodující – jestli je vláčný, všechno je v pořádku. 😊

  5. Liduško, děkuji za receptík… Trošku jsem si ho poupravila, přidala díňová semínka a dala něco málo žitné chlebové… Chlebík je luxusní… Určitě nedělám naposledy 😉… Děkuji za recept 🥀

  6. Já mám dotaz.
    Dobrý den 🙂
    Pokud bych chtěla péct Vaše malé chlebíky z větší dávky.
    Na všechny mám použít koeficient 1,5x? 🙏 děkuji 🙂

  7. Dobrý večer, raba dych se zeptala, proč mi ujeté jen pár minut a ne víc? Pečeme s přítelem často a oba rádi necháme těsto mixovat i třeba půl hodiny. Vytvoří se silné lékové vazby a s těstem se nám lépe pracuje. Může to však mít i negativní vliv na chléb? Děkuji

    1. Dobrý den. 😊
      Tak v receptu je poměrně dost rozkvašené mouky a navíc se ještě těsto překládá. Oboje nahrazuje jistý čas hnětení. Půl hodiny si nedovedu než u čistě pšeničného chleba ze silné mouky představit. 😊

      1. Děkuji za odpověď. Chleba je báječný! Poprvé jsem přidala jogurt do těsta a jsem mile překvapená. I vaše ostatní recepty vypadají skvělé a určitě budu zkoušet.

  8. Vyzkoušeno ze zvědavosti, protože recepty paní Lídy nám zatím vždy chutnaly. Čekala jsem, že chutnat bude jen mně.
    Překvapil, je naprosto luxusní, chutná a má parádní střídku! A jí ho i muži, kteří lněným semínkem obvykle zhrdají.
    Díky za parádní recept.

  9. Dobrý den, chtěla bych Vám moc poděkovat za recept na úžasný lněný chléb. Jsem z něj úplně nadšená!

  10. Báječný a navíc zdravý chlebík. Určitě nepeču naposledy😊. Chtěla jsem se zeptat, v čem uchováváte chleba či další pečivo. Přemýšlím nad keramickým chlebníkem od Emile Henry, ale nevím, jestli stojí za tu investici. Moc děkuji.

    1. Asi vás překvapím – v mikrotenovém sáčku. NE i v igelitu. Mikroten je částečně porézní, to se málo ví. Ale zásobu pouze 24 hodin, zbytek chleba mrazím. Uchovávala jsem i v kameninové nádobě.

Napsat komentář k Alice Štambachova Zrušit odpověď na komentář