Letní rychlý chléb z ovocné vody

Zkusila jsem další variantu chleba s fermentovanou vodou – mnohem jednodušeji a značně zkrátila – povedl se náramně! Kdo nejste tolik trpěliví,  stále toužíte po velkých povedených okách, balónech, vyberte tento recepis.

Potřebovala jsem chleba rychleji, ne za 2–3 dny. Nechala jsem ho v lednici jen přes noc a vůbec se s ním nemazala, nešlo to. Skoro mi to bylo líto. Výsledek výborný – balón, chuť výborná. Myslím, že lze zvolit jeden i druhý postup přípravy dle času a okolností.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 90 g fermentované ovocné vody
  • 90 g mixu žitné mouky  celozrnné a chlebové).

Tyto dvě suroviny smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem. Asi za 10  hodin bude rozkvas hotový jako z klasického kvásku. Můžete to zopakovat, ale kvásek funguje ihned.

Tato „voda“ vlastě slouží jako preferment – návod na fermentovanou vodu zde .

Na těsto

celý rozkvas – 180 g

  • 330 g vody – můžete využít zbytek fermentované, trochu kefíru a obyčejné vody
  • 500 g mouky – 200 g pšeničné hladké, 100 g semolinové krupice, omylem 50 g hrubé pšeničné (spletla jsem si se semolinou…), 50 g celozrnné špaldy, 100 g pšeničné chlebové
  • 11 g soli
  • 1 lžička medu
  • kmín dle chuti

Finální postup

Smíchejte v míse rozkvas, tekutinu (malou část si odložte stranou na doladění těsta), med a pak přisypte mouku, lehce spoje v hmotu bez suchých míst. Nechte ½ hodiny proběhnout autolýzu. Správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek.
Na závěr přidejte sůl a kmín., eventuálně zbytek tekutiny. Hněťte v robotu asi 5-6 minut.

Těsto přendejte do nádoby vytřené olejem, přikryjte víkem, aby neosychalo.

Překládejte v teple 2 hodiny po 40 minutách metodou „tahání za uši“ kolem dokola po obvodu nádoby. Až těsto klade v každém kole mírný odpor, přestaňte.

Vyklopte na pomoučený vál, stočte požadovaný tvar do vysypané ošatky bramborovým škrobem, bochník jím rovněž „pomazlete“. Vyberte ošatku na 1 kg.

Ošatku v  plastovém boxu umístěte do lednice na 12 hodin při teplotě necelé +4 °C.

Pak dejte aklimatizovat a dokynout do tepla na linku. U nás v  lednici je opravdu zima a kvasinky ukázkově téměř ustanou. To neznamená, že se v těstě vůbec nic neděje!

Po zhruba po 2 a ½ -4 hodinách bývá těsto řádně vykynuté, musí zvětšit objem o 80-90%.

Pečte ve velké studené remosce 50 minut. Pečení v remosce zde.

V troubě upečete jak jste zvyklí, odkaz zde.

Chleba je rovněž nadýchaný, chuť moc dobrá.

Vaše Lida ❤

19 odpovědí na “Letní rychlý chléb z ovocné vody”

  1. CHleba je úžasný. Tak jsem se jala recept opisovat, že jako když nemám ovocnou fermentovanou vodu, tak to přece neva, dám obyč…. nj, ale dyk on tam není žádný kvásek, mouka pravděpodobně kvasí právě jen s tou ovocnou bublinkovací vodou….. ááách jo. 🙂

  2. Krásny chlebík ako vždy.Ešte som ani nedočítala recept a už mi vrela voda na šporáku a zatiaľ som bola nazbierať maliny.Skúsim aj s postrúhanym jablkom,tiež by malo pekne kvasiť.Skúsim idem do toho.Ja nemôžem pšeničnú múku.Bola som 12 rokov na bezlepkovej,tak pečiem len zo špaldy,takže nemám balony ako s pridaním pšenice.Vaše chlebíky sú krásne a nápadite,ak máte niečo vyskúšané z čistej špaldy budem rada.Na sobotňajšie chlebíky s fermentovanou vodou sa už teším.

  3. Mám ho 😂😂, chlebik hotov,radost veliká 💖. Kvasily mi švestky s jablkem a medem,povedl se. Recept a blot tvůj Liduško je pro mě top Díky.

  4. Chléb vypadá úžasně! Chtěla bych se zeptat, je možné použít i jiné druhy mouky? Např. vyměnit semolinovou krupici za nějakou jinou mouku, a pokud ano, za jakou? 🙂

  5. Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept. Došla mi fermentovaná broskvová voda a tak mě napadlo zkusit vodu z krystalků Tibi. dávají se do oslazené vody, přidávám různé ovoce.Za den vyrobí perlivý nápoj, který děti milují. Tak jsem tu vodu použila místo fermentované vody a chleba se povedl. .Tak jsem nadšená, protože tento úžasný chleba budu moct péct i v zimě. Zamilovali jme si ho. Tibi krystalky vyrobí podobný šumivý nápoj, jako je fermentovaná ovocná voda i v zimě. V zimě jim stačí jen rozinky a kousek ovoce. Tak všem milovníkům tohoto chleba doporučuji zkuste tibi krystalky. chválím vaše stránky,které jsou mi velkou inspirací

    1. Dobrý den.😊 Tak to je skvělé, od pár lidí jsem to slyšela. Nevlastním tibi, bohužel, asi si je seženu. Mám radost, že jste
      našla svůj oblíbený.

  6. Lidunka,ten chlebík je niečo úžasné,chutí mi viacej,ako s klasického kvásku,ďakujem za novú inšpiráciu,veľmi rada pečiem podľa Vaších receptov,Ria

Napsat komentář