Matějův rýžák s mrkví

Jeden ze synů – Matěj –  má rád rýži. Lepší je napsat, že rýži miluje – uvaří si ji třeba jen samotnou, a ještě teplou sní.

„Můžeš zkusit chleba s rýží, mamko?“
Můžu…

Uvažovala jsem ještě o nějaké přidané hodnotě – a tou je mrkev + lněné semínko. Chleba je neuvěřitelně vláčný, vlahý, jemný, chutný, troufnu si neskromně napsat skvělý.

Myslím, že toto teď bude u nás nějakou dobu hit. Těsto je na dva menší chleby do malé remosky.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 30 žitného kvásku
  • 95 g vody
  • 95 g žitné mouky (míchám půl napůl žitnou celozrnnou a chlebovou)

Vše smíchejte e vhodné nádobě, poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový.

Na těsto

  • všechen rozkvas – 220 g
  • 500 g mouky – 100 g celozrnné špaldové, 100 g hladké špaldové a 300 g pšeničné chlebové mouky
  •  320 g kefíru s vodou – poměr zvolte dle sebe
  • 230 g vařené vychladlé rýže basmati nebo jiné
  • 60–100 g hrubě strouhané mrkve
  • 16 g soli
  • 30–50 g lněného semínka
  • 1 lžíce sladěnky
  • 2 plné lžičky chlebového koření

Finální postup

V míse prošlehejte rozkvas se sladěnkou a kefírovou vodou, přisypte mouku, rýži a mrkev. Nechte proběhnout autolýzu  45 minut, správně řečeno fermentolýzu, protože jste přidali k mouce a tekutině i kvásek. Je lepší si ponechat malou část tekutiny na DOLADĚNÍ TĚSTA, nedávat hned všechnu.
Přemýšlela jsem, jestli mrkev přidat při autolýze nebo po. Některé zdroje radí nemoučné přídavky až po ní, protože se zbrzdí kvasinky, jiné opak – cukr v mrkvi je snad nakrmí a žene. Zvolila jsem přidat mrkev k mouce před autolýzou.

Po autolýze přisypejte sůl (nebo i zbylou vody, dle potřeby), koření a lněné semínko. Hněťte robotem asi 6–8 minut. Nepřehánějte to.

Přendejte do připravené plastové nádoby vymazané olejem a ihned těsto přeložte. Další překlady proveďte po 45 minutách; natahujte těsto kolem dokola na opačnou stranu nádoby. Jak začne klást mírný odpor, skončete, aby se nepotrhalo. Citu se musí dostat i těstu – je to živý tvor, nezapomínejte! Pak se odmění měrou vrchovatou. Těsto se zdá při překládání lepivé, ale pracuje se s ním poměrně velmi dobře.

Cca po 2-4 hodinách (musí zvětšit alespoň o 75-80% objem) vyklopte těsto na pomoučený vál , rozdělte na 2 kusy a stočte požadovaný tvar do ošatek řádně vysypaných rýžovou nebo pohankovou moukou. Jí „pohlaďte“ i bochníky, vršky těsta v ošatkách jemně posypejte chlebovou pšeničnou moukou a umístěte do plastových boxů.

Plastové boxy s víkem jsou skvělé – pytlíky jsem zrušila. Velký výběr najdete v obchodě Orion i jinde, na netu přehršel.

Pokud nepečete příliš hydratovaná těsta, stačí do ošatky na vysypání i žitná mouka. Chce to však pečlivost, aby i spáry byly dobře vysypané. Já sypu sítkem s přiměřenými dírkami, což je velmi důležité – aby vám nějaká mouka vůbec doma po aktu zbyla a v ošatce nebyla alpská lavina…

Bochníky nechte kynout  asi 2–2 1/2 h při pokojové teplotě.

Pečte v malých studených remoskách nebo postupně za sebou v jedné, nachlup 45 minut. Pečení v remosce zde. V litině či hrnci zde, v troubě zde.

Věřte, že žádný chleba není obyčejný, pokud je opravdu dobrý a pečený s láskou. Přeji mnoho úspěchů.

Vaše Lida ❤

4 odpovědi na “Matějův rýžák s mrkví”

  1. Je výborný. Když jsem řekla muži, že budu dělat chléb s mrkví a rýží tak ohrnoval nos, ale když jsem zakrojila ještě teplou patku s másílkem, tak prý nejlepší, co kdy jedl :-))) Děkuji za inspiraci.

Napsat komentář