Chléb se zeleninou

První varianta tohoto chleba vyšla v knize Upečeno s láskou s kvasem pšeničným, ořechy a mrkví. Pozměnila jsem postup a možnosti v záměně zeleniny. 

Zelenina v těstě dodá chlebu vláčnost a zajímavou chuť. U nás ze syrových vede cuketa a mrkev. Brambory přidávám nejčastěji vařené, ale jde to i se syrovými, jen je potřeba ubrat vodu. Ráda přidám i nějaká semínka nebo ořechy. Zde oboje. Strouhejte zeleninu hruběji, lépe v těstě vynikne a nepouští tolik vody.

U cukety opatrněji s vodou, je více „mokrá“. Velmi dobrý chléb, nejlépe s máslem nebo jako příloha.

Recepis

Suroviny

Na rozkvas

  • 20 žitného kvásku
  • 100 g vody
  • 100 g žitné mouky – jakékoliv

Vše smíchejte ve vhodné nádobě (sklenici), poté přikryjte víčkem a asi za 8 hodin bude rozkvas hotový. 

Na těsto 

  • všechen rozkvas – 220 g 
  • 250-270 g kefíru (nebo voda napůl s kefírem či samotná voda)
  • 100 g syrové mrkve /cukety, dýně nebo i vařených brambor
  • 400 g pšeničné mouky – 50 g pšeničné grahamové nebo jiná celozrnné, 150 g pšeničné chlebové, 200 g hladké 00
  • 40–50 g vlašských či jiných ořechů
  • 2 lžíce černého seznamu
  • 10 g soli
  • 1 ošatku na 1 kg těsta

Finální postup

Rozkvas prošlehejte metličkou s tekutinou (ne všechnu) v míse robota.

Čerstvý rozkvas a 3/4 tekutiny rozmíchejte metličkou ručně v míse robota, poté přisypte mouku a jen krátce smíchejte, aby nezůstala suchá místa. Nechte proběhnout fermentolýzu 20 minut. Vždy si ponechejte malou část tekutiny stranou, da doladění těsta. 

Nastrouhejte si hrubě mrkev.

A nachystejte si zatím do mističky ořechy – ty nasekejte; a sezam.

 

Po fermentolýze přisypte mrkev a obsah do mísy, rovněž sůl, popřípadě zbytek vody, je-li potřeba. 

Robotem hněťte těsto už jen velmi krátce, jen co zapracujete suroviny.

Vymísené přendejte do nádoby vytřené olejem a nechte kynout  2 – 3 hodiny v teple. Musí zvětšit objem o 80-90%.
Překládejte po 45 minutách – natahujte jako uši kolem dokola, ty přeložte vždy na protější stranu nádoby. Těsto je lepivější díky mrkvi. (či jiné zelenině).
Rozhodně ji nestrouhejte najemno, těsto více zřídne a lepí. Lehce zřídne i to s hrubě strouhanou, ale toto se dá již „ukočírovat, již se nezapotíte pří stáčení do ošatky…

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál…

…a stočte požadovaný tvar do řádně vysypané ošatky pohankovou nebo rýžovou moukou, stejně jí „ohlaďte“ i bochník.

Vršek těsta v ošatce posypejte cedníčkem chlebovou moukou.

Ošatku uložte do plastového boxu. Zde nechte těsto kynou přibližně 2 hodiny, dokud se alespoň o 3/4 nezvětší.

Můžete nechat kynout i v lednici několik hodin, záleží na teplotě v ní.

Box je výborná věc, igelitové jednorázové tašky už nepoužívám. Vadila mi rosa v nich a pak následné pracné vysoušení, pokud jsem chtěla přeci jen použít znovu. A nebo jen mouka na dně tašky, kterou jsem pak nedopatřením někde vysypala.

Přendejte vykynutý bochník do pečící nádoby s poklicí nebo nádoby od remosky. Můžete vršek naříznout.
Kdo peče volně v troubě, udělejte dle svých zvyklostí nebo odkaz na pečení níže.

Ve studené velké remosce pečte 50 minut, v troubě v hrnci jako zde. Neroste nikdy do remosky, nemusíte ani do hrnce. Nedělám to.

Pečení v remosce zde. Pečení v troubě zde.

Neměla jsem čas, pekla jsem naráz více  chlebů, ale je dobré ořechy lehce opražit. Ještě intenzivněji vynikne jejich chuť ve chlebu.

Ořechy jsem nenamáčela, a tak střída dosti ztmavla. Ne do fialova, jak vídávám, je krásně hnědá. Vůbec to není na škodu, vypadá zajímavě a velmi rustikálně.

Chleba je jemný, vláčný a velmi chutný. Jíme ho samotný jako přílohu nebo jen posolený s máslem a já ještě zajídám další zeleninou. Se šunkou taky neprohloupíte. 

Přeji dobrou chuť.

Vaše Lida ❤

20 odpovědí na “Chléb se zeleninou”

  1. Chtěla by sw zeotat, tento chleba jsem.pekla a mam.fermentovanlu vodu a chtěla by dat do toho ale nemam zkušenosti kolik muzu dat ferment a mouky?Dekuju

      1. Super paráda, takže co je napsaný 110g vody jsen dala fermentovanou vodu a 110g mouky.
        Pak do těsta pridar co tam je vse napsane?

        1. Jestli chcete stejný chleba, pak ano. 😃
          Jinak ten rozkvas nechte rozjet na 2x – až vykvasí, přidat ještě vrchovatou lžíci mouky a trochu vody. Bude brzy hotový.

  2. Dobrý Den Liduško,tohle je úžasný chlebík,díky orechum má tmavší střídku a vypadá tak velmi rustikální,je to oblíbený chléb našich dětí,orechy a mrkev,to je něco pro ně.Cerny sezam jsem doma neměla ale dala jsem konopné semínko a vznikla taky moc dobrá kombinace.S testem se po několika překladech pracovalo velmi dobře,jen jsem si pak před stáčením do ošatky Mázla val trochu olejem a sraček se krásně.

  3. Dobrý den, už si nevím rady, pekla jsem očelický, lněný a ted tento chleba a pokaždé mám placku. Tentokrát po vložení do ošatky kynul necelé 2 hodiny v lednici a taky placka. Co může být špatně? Děkuji Věrka

    1. Dobrý den, zkontrolujte si množství mouky, v knize je tisková chyba. Zde na netu je 150g pšeničné chlebové, v knize jen 100g, v celkovém množství vám tedy 50g chybí. Věřím, že se podaří! Je výborný!!!

      1. Ten chleba byl taaak dobrý. Děkuji za recept i všechny další, jsem začátečník, ale podle vašich receptů se mi nejlíp peče. Přehledné, přiměřeně „omáčky“ kolem, hezky zpracované stránky. Prostě má to šmrnc.

    1. Dobrý den, pokud pečete tento recept podle knihy, tak je v něm tisková chyba: chybí 50g mouky!!! Je napsáno celkem 400g a rozepsáno jen 350….. Dnes jsem pekla a brutálně se přilepil na ošatku, taky patvar placatý… Jinak nemá chybu, jen to víc lepilo….

        1. To se stane… nemůžete za to!
          Jen jsem ráda, že jsem přišla na to, proč se mi nepodařil…. A snad to pomůže odstranit problém ostatním, kterým se třeba nedařil. Chystám se na něj znovu, neboť je chuťově výborný!
          Ale to ostatně i další chleby…

Napsat komentář